Implantati i zubne proteze

Ponti dentali in Croazia impianti

Kod gubitka više od jednog zuba postoje 3 opcije protetske rehabilitacije:

1. tradicionalni most sa sidrištem na vašim prirodnim zubima
2. mobilna proteza
3. sidrenje mosta na implantatima

Klasične proteze, kroničnim pritiskanjem na kost, uzrokuju bržu koštanu resorpciju. Kvačice kojim se postiže retencija klasične proteze obuhvaćaju vaše prirodne zube. Osim što su kvačice vidljive i na taj način uzrokuju estetski problem one ujedno i vrše izrazito jak pritisak na vaše prirodne zube. To posljedično dovodi do njihovog rasklimavanja i eventualnog gubitka zubi.  Iz ovih razloga sidrenje mosta na implantatima bolja je solucija u rješavanju problema gubitka više zubiju.

Neke od prednosti:

  • ostali prirodni zubi nisu kompromitirani
  • sprječavaju koštanu resorpciju
  • vraća se izgled, osjećaj i funkcija vaših prirodnih zubi
  • puno je udobnije od klasične proteze jer je most nepomičan

Krunica ili most na implantatima se može napraviti  pacijentima koji su izgubili jedan, nekoliko ili sve zube.  Ugradnjom 6-8 implantata u jednu čeljust može se napraviti most koji će nadoknaditi sve zube u toj čeljusti.

 

 

All-on-4 i All-on-6

image

Sam početak koncepta all on 4/ all on 6 seže u 1998. godinu kada je dr. Paulo Malo, nakon brojnih istraživanja, uspješno proveo oralnu rehabilitaciju bezubog pacijenta. Ta istraživanja pokazala su da je ugradnja četiri, odnosno šest implantata s posebnim načinom postave dovoljna za postizanje potrebne stabilnosti i funkcionalnosti potpunog fiksnog protetskog rada.

Najšešće se u gornju čeljust ugrađuje šest implantata, a u donju čeljust četiri zbog različite građe i gustoće kosti. Koliko će u konačnici dentalnih implantata biti potrebno ugraditi ocijenit će kirurg na temelju rtg snimke ili ct-a prilikom dogovora.

Implantatima nošen cirkonski most, ili popularnije most na zavidavanje, predstavlja najbrže rješenje bezubosti.

Kandidati za ovakvu vrstu terapije su bezubi pacijenti i pacijenti s jako lošim stanjem postojećih zubi.

Sama prednost ovakve terapije je posebna postava dentalnih implantata tako da se pacijentima koji imaju malo kosti omogući ugradnja i ostvarenje želje da imaju fiksni rad u ustima, a ne mobilne proteze koje se moraju skidati, ispadaju i umanjuju pacijentovo samopouzdanje i kvalitetu života. Još jedna prednost ovog sustava je i činjenica da pacijenti nisu bezubi niti u jednom trenutku te isti dan dobivaju privremene radove.

Nakon što se implantati osteointegriraju, tj. srastu s kosti, rade se trajni zubi koji se zavidavaju na prije postavljane implantate, čime se dobiva potpuno fiksni rad. Na kraju, važno je također spomenuti kako je ovo cjenovno i povoljnije rješenje od standardne implantoloske rehabilitacije.

Za razliku od drugih ordinacija u Hrvatskoj, DCM koristi jedinstvenu metodu all on 6 koncepta. U našoj klinici se na CAD CAM stroju iz jednog komada cirkona (cirkonskog bloka) reže cijeli most od cirkona.

Takav način rada osigurava najčvršći mogući most koji se neće odlomiti ili frakturirati te omogućuje odličnu oralnu higijenu koja je ključ dugotrajnosti mosta i implantata.

 

 

Implantati i mobilne proteze

Denture, close up
Svatko tko je nosio klasičnu protezu koja nije fiksirana implantatima zna kakvi se problemi i poteškoće pojavljuju. Klasične proteze mogu biti vrlo neugodne i frustirajuće za pacijenta iz više razloga:

  • neprirodan izgled, pogotovo kod jela
  • s vremenom, zbog sve jače koštane resorpcije, klasične proteze postaju sve labavije (prilikom kihanja, kašljanja ili govora mogu ispadati i dovesti do neugodnosti)
  • nošenje nestabilne proteze može narušiti samopouzdanje
  • potreba za raznim adhezivima za protezu može promjeniti okus hrane.

Ovi problemi se mogu riješiti fiksiranjem proteze na dentalnim implantatima. Proteze fiksirane na implantatima mogu se koristiti i za gornju i za donju čeljust.

 

Ovisno o količini kosti mogu se kombinirati 2 do 4 implantata.

2 + locator 4 + lokatori
2 + prečka 4 + prečka
proteaza-2-precke proteza-2-lokatora

U našoj ordinaciji za fiksaciju proteze na implantate koristimo lokatore i prečke.  Za razliku od klasične kuglične veze, lokatori pružaju puno bolju retenciju i stabilnost proteze.

Cijela procedura odvija se u 2 faze:

  1. U prvoj fazi se učini panoramska snimka obje čeljusti (ortopan) i detaljna anamneza o pacijentovom zdravlju. Zatim, vrši se precizno planiranje tijeka operacije te se na kraju ugrađuju dentalni implantati.
  2. U drugoj fazi, nakon uspješne oseointegracije (3-6 mjeseci) uzima se otisak i izrađuje modificirana proteza sa sidrištima koji se fiksiraju na implantate.