Estetske keramičke krunice

Outdoor portrait of a young man with big fun expression laughing
Za osmijeh kažu da otvara sva vrata. Prekrasan osmijeh čine skladno poredani bijeli zubi. Keramičke krunice koristimo kada je zub pretrpio teška oštećenja uslijed karijesa, traume, kada zubi nedostaju ili su estetski neprihvatljivi. Keramičke krunice mogu se koristiti na prirodnim zubima ili na ugrađeni dentalni implantat.

Uslijed gubitka ili oštećenja zuba (zubi) zubni niz je prekinut. Osim što može imati ozbiljne posljedice po pitanju oralnog zdravlja, kako funkcijski tako i estetski, gubitak zuba ili zubi može imati i psihičke posljedice. Pacijenti kojima nedostaje jedan zub ili više njih manje se smiju, postaju nesigurni i često su neraspoloženi.

Bezmetalne krunice vrhunsko su rješenje za sanaciju i nadoknadu zubi koji nedostaju, jer najbolje imitiraju funkciju i izgled prirodnog zuba.

Keramičkim krunicama možemo nadoknaditi oštećene i izgubljene zube. Pomoću njih vraćamo funkciju i estetiku kakvu su zubi nekada imali. Uz pozitivan utjecaj na oralno zdravlje, keramičke krunice imaju i pozitivan utjecaj na psihu pacijenta. Vraća mu se samopouzdanje, može se neometano smijati, funkcionirati te imati puno bolju kvalitetu života.

Kroz povijest stomatologije zubna krunica razvila se do te mjere da potpuno i savršeno imitira prirodne zube. Danas, u modernoj stomatologiji, koristimo se metal-keramičkim krunicama, zirkon-keramičkim krunicama i IPS e.max krunicama.

Metal-keramičke krunice – ove krunice u stomatologiji se koriste već cca 65 godina. Kod ovih krunica postoji mogućnost da se metalna legura otkrije (npr. povlačenjem zubnog mesa, izoštravanjem keramike krunice). Ne propuštaju svjetlost, što im ograničuje estetske mogućnosti. Zbog metalne legure mogu uzrokovati alergijske reakcije kod nekih pacijenata.

Zirkon-keramičke krunice – izrađuju se CAD-CAM strojem, što im omogućava izvrstan dosjed na brušeni zub, od svega nekoliko mikrona, ili na dentalni implantat. Izvrstan dosjed je bitan kako se ne bi dugoročno razvio karijes ispod krunice. Iznimno su čvrste, mogu se koristiti u bilo kojoj regiji usne šupljine te imaju izvrsne estetske karakteristike. Možemo ih koristiti na brušenim zubima i dentalnim implantatima. Biokompatibilni su, organizam ih brzo prihvaća te imaju hipoalergijska svojstva.

Zirkon-keramičke cutback krunice – imaju sve odlične karakteristike koje posjeduju zirkon-keramičke krunice, ali su još čvršće i otpornije od klasičnih zirkon-kermaičke krunica. Kao i kod klasičnih zirkon-keramičkih krunica imaju izvrsne estetske mogućnosti. Biokompatibilni su, organizam ih brzo prihvaća te imaju hipoalergijska svojstva.

Ips e.max krunice – koristimo za izradu pojedinačnih krunica i ljuskica u svim regijama oralne šupljine. Pružaju superiorne estetske rezultate te je njihovo korištenje pogodno prvenstveno u frontalnoj regiji i na živim zubima. Biokompatibilni su i ne izazivaju alergijske reakcije.

Za izradu protetskih radova vrhunske estetike, čvrstoće i dugotrajnosti DCM koristi Zirkon-keramičke krunice, Zirkon-keramičke cutback krunice i e.max keramiku. Jamstvo na sve protetske radove u DCM-u iznosi 5 godina.