Izbjeljivanje zubi

DEntal clinic profesional teeth whitening lamp

Bijeli, sjajni, zdravi prekrasni osmijeh nešto je što podiže samopouzdanje i kvalitetu života.

Osmijeh je ono što prvo primijetimo kada se s nekim upoznajemo i važan je kako bismo ostavili izvrstan prvi dojam. Starenje i način života dovode do promjene boje zubi, oni postaju tamniji i manje sjajni. Životne navike poput pušenja, pijenja kave, čaja, cole i crnoga vina utječu na njihovu boju.

Boju zubima daje caklina. Caklina je najčvršća tvar u našem tijelu, no tijekom godina ona se troši. U caklini se pojavljuju mikrofrakture, ona se troši i postaje tanja, što uzrokuje da unutarnji sloj boja zuba (dentin) više dolazi do izražaja.

U mikrofrakture se deponiraju razne mikročestice koje unosimo načinom života, te dodatno uzrokuju diskoloraciju zubi ili pojavu raznih mrlja po zubima.

Dentalna medicina izbjeljivanjem može vratiti dio bjeline Vaših zubi. Postoje različiti načini kako izbijeliti zube. Svakako se trebaju izbjegavati neprofesionalni načini izbjeljivanja koji nisu klinički dokazani, jer mogu dovesti do neželjenih rezultata, odnosno posljedica.

Vrste izbjeljivanja
  • pjeskarenje zubi postupak je bezopasan za zube, skidaju se meke naslage i pigmentacije zubi se izbjeljuju jednu do dvije nijanse
  • izbjeljivanje udlagama – stomatolog, nakon što se obavio postupak skidanje kamenca i pjeskarenja, uzima otisak i izrađuje posebnu udlagu za izbjeljivanje koju pacijent koristi u udobnosti svoga doma
  • Zoom! lampa – postupak traje do 60 minuta. Stomatolog, nakon što se obavio postupak skidanje kamenca i pjeskarenja, na zube nanosi poseban gel te zube osvijetli Zoom! lampom u trajanju od 15 min. Postupak se ponavlja 3 – 4 puta što zube posvjetljuje do 10 nijansi.

Prije postupka izbjeljivanja potrebno je posavjetovati se s doktorom dentalne medicine, napraviti detaljno skidanje naslaga i pjeskarenje kako bi se postupkom izbjeljivanja postigao najbolji rezultat. Bitno je naglasiti da rezultat izbjeljivanja neće imati jednak učinak na sve pacijente i da se plombe, krunice, ljuskice ne mogu izbijeliti.