Konzervativna stomatologija


Konzervativna stomatologija osnovna je grana dentalne medicine. Ona se brine o općem zdravlju oralne šupljine i zubi te o tome da su zubi zdravi i funkcionalni.
Zahvati konzervativne stomatologije su
  • skidanje kamenca i naslaga
  • endodontski zahvati (liječenje zubi od karijesa)
  • sanacija zubi ispunima
Vaši prirodni zubi najbolji su zubi! Zato je bitno redovito dolaziti na kontrole kod doktora dentalne medicine, redovito skidati kamenac i provoditi dobru oralnu higijenu.

Karijes je najučestalija bolest na svijetu. Smatra se da čak 92% odraslih osoba ima karijes u usnoj šupljini. Karijes uzrokuje bakterija Streptococcus mutans koja napada i uništava zubnu caklinu, dentin i zubni živac (pulpu). Nakon što konzumiramo hranu i piće u oralnoj šupljini ostaju ugljikohidrati. Oni se vežu za plak i naslage (bakterije) te njihovom razgradnjom nastaju kiseline koje smanjuju pH vrijednost ispod 5.5, što zauzvrat uzrokuje demineralizaciju cakline, prodor i napredovanje baktrije u dublje strukture zuba. Karijes je bolest koja u pravilu sporo napreduje, a ukoliko se uoči na vrijeme može se jednostavno izliječiti uklanjanjem i ispunom. Ako se karijes ne liječi on napreduje kroz caklinu u dentin i na kraju dolazi do pulpe (živca) te ga ubija. Dozvolimo li karijesu da napreduje do te mjere vrlo često dolazi do ozbiljnog oštećenja zuba, što uzrokuje i njegov gubitak.

Prilikom redovite kontrole stomatolog obično primijeti karijes te se on uglavnom može jednostavno izliječiti. Stomatolog prvo uklanja inficirano zubno tkivo i, ovisno o stupnju oštećenja, može na nekoliko načina sanirati oštećenja uzrokovana karijesom.

Načini saniranja oštećenja uzrokovana karijesom
  • Ispunom – kada su nastala oštećenja male ili srednje veličine.
  • Krunicama – kada su oštećenja velika te nedostaje veliki dio zubne krunice.
  • Endodoncijom – ako je karijes napravio nepovratna oštećenja živca.

Kamenac, odnosno naslage, svakodnevno se nakupljaju na zubima. Potrebna je dobra dnevna oralna higijena kako bi se spriječilo ili usporilo nakupljanje kamenca. Redovita kontrola kod stomatologa svakih šest mjeseci i detaljno skidanje kamenca potrebni su kako se kod pacijenata ne bi razvio karijes ispod kamenca, gingivitis i parodontna bolest. Naslage mogu biti tvrde ili mekane te se, ovisno o vrsti naslaga, skidaju ultrasoničnim instrumentima ili pjeskarama za zube.