Metal-keramičke krunice u Hrvatskoj


Zubne krunice su najčešće korišteni protetski nadomjestak zuba u dentalnoj medicini. Mogu se koristiti u svim dijelovima usne šupljine. Zubne krunice koristimo kada su jedan zub ili više njih pretrpjeli teška oštećenja uslijed karijesa, traume te ako zubi nedostaju ili su estetski neprihvatljivi. Koriste se na prirodnim zubima ili na ugrađenim dentalnim implantatima.
Metal-keramičke krunice odličan su izbor kada je potrebno nadoknaditi ili sanirati zube kvalitetnim, ali i ekonomski prihvatljivim rješenjem.

Prema tome, zubna krunica može nadomjestiti zube koji nedostaju ili čuvati zub od daljnjeg propadanja ili oštećenja.

Zubne krunice koristimo u sljedećim slučajevima
  • oštećenja uslijed traume
  • nepravilnog oblika zuba
  • karijesa
  • estetski neprihvatljivog zuba (ružni zubi)
  • nedostatka zuba
Ako je došlo do potpunog gubitka zuba možemo ga nadoknaditi umjetnim zubnim krunicama koje se postavljaju na ugrađene zubne implantate ili spajanjem više umjetnih zubnih krunica u most.

U modernoj dentalnoj medicini metal-keramičke krunice lagano postaju stvar prošlosti, a budućnost je u bezmetalnim keramičkim i full zirkonskim restauracijama (krunicama, ljuskicama). Pacijenti odabiru metal-keramičke krunice radi izvrsnog omjera cijene i kvalitete.

Iako estetski ne spadaju u sam vrh estetske stomatologije, fizička svojstva jednako su im kvalitetna.


Metal-keramičke krunice koriste metalnu podlogu na koju se stavlja keramika. Prve metal-keramičke krunice počele su se proizvoditi davne 1950. godine. U modernoj stomatologiji spadaju u zastarjelu tehnologiju te se smatraju kvalitetnim i ekonomski prihvatljivim rješenjem, ali u usporedbi s modernim materijalima ne mogu postići visoku estetsku razinu.

Za izradu protetskih radova vrhunske estetike, čvrstoće i dugotrajnosti DCM koristi Zirkon-keramičke krunice, Zirkon-keramičke cutback krunice i e.max keramiku. Jamstvo na sve protetske radove u DCM-u iznosi 5 godina.

Metal-keramičke krunice, uz redovite preglede i oralnu higijenu, dugotrajno su i ekonomski prihvatljivo rješenje. Kako bi se smanjili troškovi velikih oralnih rehabilitacija mogu se koristiti u kombinaciji s bezmetalnim krunicama.