Zirkon-keramičke krunice

all-on-6-zirkon-most
Zirkon-keramičke krunice trenutno su najbolji i najkvalitetniji materijal za izradu krunica i mostova. Izrađuju se s CAD-CAM strojem, što im omogućava izvrstan dosjed na brušeni zub od svega nekoliko mikrona ili na dentalni implantat. Izvrstan dosjed je bitan kako se ne bi dugoročno razvio karijes ispod krunice. Iznimno su čvrste, mogu se koristiti u bilo kojoj regiji usne šupljine te imaju izvrsne estetske karakteristike. Može ih se koristiti na brušenim zubima i dentalnim implantatima. Biokompatibilni su, organizam ih brzo prihvaća te imaju hipoalergijska svojstva. Za razliku od metal-keramičkih krunica, zirkon-keramičke krunice ne boje zubno meso sivom bojom.

Zubne su krunice najčešće korišteni protetski nadomjestak zuba u dentalnoj medicini. Mogu se koristiti u svim dijelovima usne šupljine. Zubne krunice koristimo kada su jedan ili više zubi pretrpjeli teška oštećenja uslijed karijesa, traume te ako zubi nedostaju ili su estetski neprihvatljivi. Koristite se na prirodnim zubima ili na ugrađenim dentalnim implantatima.

Uslijed gubitka ili oštećenja zuba (zubi), zubni niz je prekinut. Osim što može imati ozbiljne posljedice po pitanju oralnog zdravlja, kako funkcijski tako i estetski, gubitak zuba ili zubi može imati i psihičke posljedice. Pacijenti kojima nedostaje jedan zub ili više zubi manje se smiju, postaju nesigurni i često su neraspoloženi.

Nije svejedno kojom vrstom keramičke krunice ćemo nadoknaditi zub koji nedostaje. Treba imati na umu da krunice mogu trajati od 10 do 20 godina. Na vijek trajanja svakako utječe oralna higijena kao i životne navike. Kada se govori o dugotrajnosti keramičkih krunica, uz funkcionalni aspekt trebamo imati na umu i estetski aspekt krunice koji koristimo za dentalnu rehabilitaciju. Idealna krunica treba savršeno imitirati prirodni zub, ne smije utjecati na zubno meso te mora biti dovoljno čvrsta da može izdržati sve sile koje se nalaze u usnoj šupljini.

Vrste zirkon-keramičkih krunica

cirkon-keramicki-most

Zirkon-keramičke krunice – iznimno su čvrste, mogu se koristiti u bilo kojoj regiji usne šupljine te imaju izvrsne estetske karakteristike. Zirkon-keramičke krunice imaju konstrukciju od zirkona koja je u potpunosti pokrivena keramikom. Možemo ih koristiti na brušenim zubima i dentalnim implantatima. Biokompatibilni su, organizam ih brzo prihvaća te imaju hipoalergijska svojstva.

Zirkon-keramičke cutback krunice – najnovije su zirkon-keramičke krunice. Imaju sve odlične karakteristike koje posjeduju i zirkon-keramičke krunice, ali su još čvršće i otpornije od klasičnih zirkon-kermaičkih krunica. Ove krunice rade se od posebnog, još naprednijeg zirkona koji je u boji. Kod ove su krunice jezična (nepčana) strana i grizna ploha od zirkona, dok je na vanjskoj stjenci keramika. Kao i kod klasičnih zirkon-keramičkih krunica, imaju izvrsne estetske karakteristike, ali su još čvršće i otpornije na lom. Biokompatibilne su, organizam ih brzo prihvaća te imaju hipoalergijska svojstva.