Zubne proteze

Depositphotos_9245929_l-2015
Kod pacijenata koji su izgubili dio ili većinu svojih prirodnih zubi jedna od opcija nadoknade zubi su proteze. Djelomičan ili potpun gubitak zubi može biti posljedica djelovanja parodontne bolesti ili traume. Pacijenti teško prihvaćaju gubitak zubi prvenstveno zbog estetskih razloga, ali funkcijski nedostaci kao posljedica gubitka zuba također su vrlo bitni te mogu utjecati čak i na opće zdravlje.
Gubitkom zuba, dio njih ili svi zubi povlače sa sobom cijeli niz problema koji će se dogoditi ako pacijent ne nadoknadi gubitak zuba ili zubi.

Problemi koji se mogu dogoditi su
  • bolovi u čeljusnom zglobu (TMD bolovi – problemi)
  • propadanje čeljusne – zubne kosti
  • povlačenje zubne kosti
  • nepravilan zagriz
  • spuštanje sinusa (gubitak zubi u gornjoj čeljusti)
  • nemogućnost ugradnje dentalnih implantata (zbog gubitka kosti)
  • povlačenje zubnog mesa
  • pomak, urušavanje susjednih zubi
  • problemi u govoru

Kako bi se buduće komplikacije zbog djelomičnog ili potpunog gubitka zubi izbjegle, potrebno je čim prije nastali gubitak nadoknaditi, odnosno sanirati. Kvalitetno rješenje gubitka zubi jesu dentalne ili zubne proteze koje će nadomjestiti prirodne zube.

Zubne proteze mogu biti fiksne, polufiksne ili mobilne, ovisno o stanju oralne šupljine.

Doktor dentalne medicine zajedno s pacijentom odlučuje u kojem smjeru će se buduća dentalna rehabilitacija odvijati.

Fiksne proteze radovi su koji se postavljaju pacijentu u usta. Takvi radovi, koje pacijent bez asistencije stomatologa ne može izvaditi iz usta, smatraju se fiksnim protezama. To su kvalitetna, dugotrajna i pouzdana rješenja.

Kod pacijenata koji imaju djelomični nedostatak zubi korištenjem zubnih krunica mogu se izraditi mostovi kako bi se nadoknadili zubi koji nedostaju. Kod pacijenata koji imaju djelomičnu bezubost radi se parcijalni protetski rad koji se pričvršćuje na prirodne zube pacijenta. Ako je kod pacijenta prisutna potpuna bezubost, a pacijent ima dovoljno kosti, ugradnjom dentalnih implantata može se izraditi fiksni rad koji se učvršćuje na dentalnim implantatima.
dental technician working on false teeth. table with dental tools.
Kod pacijenata kojima nedostaju svi zubi ili samo dio možemo ih nadoknaditi korištenjem fiksnih, polufiksnih ili mobilnih proteza.

Polufiksne proteze radovi su koji se vežu za prirodne zube ili zubne implantate. Koriste se kada pacijent ne želi dentalne implantate ili kada se zbog manjka kosti kod pacijenta ne može staviti više dentalnih implantata za fiksni rad. Ovakve se proteze mogu vaditi radi čišćenja.

Mobilne proteze mogu nadoknaditi djelomični ili potpuni gubitak zubi. Zbog male stabilnosti i čvrstoće pacijenti se teško navikavaju na mobilne proteze, ali one su ekonomski najprihvatljivije rješenje.

Za izradu protetskih radova vrhunske estetike, čvrstoće i dugotrajnosti DCM koristi Zirkon-keramičke krunice, Zirkon-keramičke cutback krunice i e.max keramiku. Jamstvo na sve protetske radove u DCM-u iznosi 5 godina.