Implantati i zubne proteze


Kod gubitka više od jednog zuba postoje 3 opcije protetske rehabilitacije:

1. tradicionalni most sa sidrištem na prirodnim zubima
2. mobilna proteza
3. sidrenje mosta na implantatima

Klasične proteze, kroničnim pritiskanjem na kost, uzrokuju bržu koštanu resorpciju. Kvačice kojim se postiže retencija klasične proteze obuhvaćaju postojeće prirodne zube. Osim što su kvačice vidljive i na taj način uzrokuju estetski problem, one ujedno i vrše izrazito jak pritisak na prirodne zube.

To posljedično dovodi do njihovog rasklimavanja i eventualnog gubitka zubi.  Iz tog razloga je sidrenje mosta na implantatima bolja solucija kod rješavanja problema gubitka više zubiju.

Najvažnije prednosti:

 • ostali prirodni zubi nisu kompromitirani
 • sprječavanje koštane resorpcije
 • vraća se izgled, osjećaj i funkcija prirodnih zubi
 • puno je udobnija od klasične proteze jer je most nepomičan

Krunicu ili most na implantatima moguće je napraviti pacijentima koji su izgubili jedan, nekoliko ili sve zube.


All-on-4


Sam početak koncepta all on 4 seže od 1998. godine kada je dr. Paulo Malo, nakon brojnih istraživanja, uspješno proveo oralnu rehabilitaciju bezubog pacijenta All on 4 metodom.

Ta istraživanja pokazala su da je ugradnja četiri implantata s posebnim načinom postave dovoljna za postizanje potrebne stabilnosti i funkcionalnosti potpunog fiksnog protetskog rada.

Kandidati za ovakvu vrstu terapije su bezubi pacijenti i pacijenti s jako lošim stanjem postojećih zubi.

Ugradnjom samo 4 implantata u gornju ili donju čeljust možemo vratiti sve zube te čeljusti.

Sama prednost ovakve terapije je u posebnoj postavi dentalnih implantata tako da se pacijentima koji imaju malo kosti omogući ugradnja te ostvarenje želje da imaju fiksni rad u ustima, a ne mobilne proteze koje se moraju skidati ili ispadaju i umanjuju pacijentovo samopouzdanje i kvalitetu života.

Još jedna prednost ovog sustava je i činjenica da pacijenti nisu bezubi niti u jednom trenutku te od prvog dana terapije dobivaju fiksne privremene radove.

Nakon što se implantati osteointegriraju, tj. srastu s kosti, rade se trajni zubi koji se zavidavaju na prije postavljane implantate, čime se dobiva potpuno fiksni rad.

Na kraju, važno je također spomenuti kako je ovo cjenovno i povoljnije rješenje od standardne implantoloske rehabilitacije.

Za razliku od drugih ordinacija u Hrvatskoj, DCM koristi jedinstvenu metodu all on 4 koncepta. U našoj se klinici potpuno digitalno uz pomoću CAD CAM strojeva rade privremeni i završni trajni radovi za sve all on 4 zahvate.

Tako za završni rad imamo opcije:

Premium All on 4: Namijenjeno prvenstveno za gornju čeljust i pacijente koji žele maksimalnu kvalitetu i estetiku koristeći Peek + Solo Zirkon/Emax krunice za vrhunske rezultate.

Standard All on 4: Namijenjen prvenstveno za donju čeljust koristići Peek + kompozit rješenje koje daje dobru estetiku i vrhunsku funkcijionalnost te je financijski puno povoljniji.


Implantati i mobilne proteze


Svatko tko je nosio klasičnu protezu koja nije fiksirana implantatima zna i za probleme i poteškoće takvih rješenja. Klasične proteze mogu biti vrlo neugodne i frustirajuće za pacijenta iz više razloga:

 • neprirodan izgled, pogotovo kod jela
 • s vremenom, zbog sve jače koštane resorpcije, klasične proteze postaju sve labavije (prilikom kihanja, kašljanja ili govora mogu ispadati i dovesti do neugodnosti)
 • nošenje nestabilne proteze može narušiti samopouzdanje
 • potreba za raznim adhezivima za protezu može promjeniti okus hrane

Ovi problemi se mogu riješiti fiksiranjem proteze na dentalnim implantatima. Proteze fiksirane na implantatima mogu se koristiti i za gornju i za donju čeljust.

Ovisno o količini kosti mogu se kombinirati 2 do 4 implantata.

2 + locator 4 + lokatori
2 + prečka 4 + prečka

U našoj ordinaciji za fiksaciju proteze na implantate koristimo lokatore i prečke.  Za razliku od klasične kuglične veze, lokatori pružaju puno bolju retenciju i stabilnost proteze.Cijela procedura odvija se u 2 faze:

 1. U prvoj fazi se učini panoramska snimka obje čeljusti (ortopan) i detaljna anamneza o pacijentovom zdravlju. Zatim se vrši precizno planiranje tijeka operacije te se na kraju ugrađuju dentalni implantati.
 2. U drugoj fazi, nakon uspješne oseointegracije (2-6 mjeseci) uzima se otisak i izrađuje modificirana proteza sa sidrištima koji se fiksiraju na implantate.


All – on – 4

Implantati

Ljuskice

Opća stomatologija

 • Povucite fotografije u ovo polje ili
  Max. file size: 128 MB, Max. files: 5.

  Vrhunska Stomatologija u Hrvatskoj

  JAMSTVO  • PRIHVATLJIVE CIJENE uz višegodišnje jamstvo
  • USKO SPECIJALIZIRANI za opću stomatologiju, implanto-protetiku i protetiku
  • EDUCIRANI liječnici u najboljim svjetskim dentalnim klinikama
  • INDIVIDUALNI pristup prema svakom pacijentu
  • KOMPLETNA dentalna dijagnostika na jednom mjestu uključujući i dentalni CBCT
  • VRHUNSKI materijali i kvaliteta usluge daje dugoročno zadovoljstvo
  • CAD/CAM dentalna protetika
  • KIRURŠKA ORDINACIJA posebna opremljena ordinacija za kirurške zahvate


  Naš rad prikazan kroz objektiv

  VIDEO  KONTAKTIRAJTE NAS I ZAKAŽITE TERMIN

  Copyright by 2023. All rights reserved. Uvjeti korištenja i pravila o privatnosti