Parodontologija


Parodontologija se bavi bolestima potpornih struktura zuba (parodonta), gingive, alveolarne kosti i vlakna koja vežu kost za zube.

Prema nekim studijama u Hrvatskoj, od parodontne bolesti boluje oko 70% populacije. U pravilu se pojavljuje u tridesetim godinama te više zahvaća muškarce.

Najčešći uzročnik ove bolesti je loša oralna higijena, smanjenje imuniteta, genetika, stres i pušenje.

Bolest započinje skupljanjem naslaga na zubima koji su puni bakterija. Zbog loše oralne higijene, naslage prerastaju u kamenac koji uništava potporne strukture zubi, odnosno parodonte.

To je podmukla bolest koja često bez većih simptoma može dovesti do gubitka svih potpornih struktura zuba i posljedično do gubitka zubi.Tijek parodontoze je
 • nakupljanja kamenca koja uzrokuju drugu fazu parodontoze gingivitis
 • gingivitis (prodor bakterija u gingivu) – zubno meso je upaljeno, bolno i krvari, primjetna je prisutnost zadaha
 • Parodontitis, odnosno prodor bakterija u vezivno tkivo koje povezuje zub s kosti
 • napredni Parodontitis pojavljuje se na samom kraju parodontne bolesti, dolazi do uništenje same kosti i svih potpornih struktura.


Simptomi parodontne bolesti su blagi i teško ih je uočiti, stoga je važna redovita kontrola kod stomatologa i dobra oralna higijena kako bi se spriječio njen nastanak i širenje.Jeste li znali da je nakon karijesa glavni uzročnik gubitak zubi kod odraslih osoba upravo parodontoza. Vrlo je vjerojatno da ste trenutno u nekoj od faza parodontne bolesti, a da toga niste ni svjesni, jer bolest u svojim počecima nema značajnih izraženih simptoma!
Simptomi parodontne bolesti su:
 • krvarenje gingive
 • natečena i osjetljiva gingiva
 • promjena boje gingive iz roze u plavkasto-ljubičastu
 • upala i crvenilo zubnog mesa i/ili zadah iz usta (halitoza)
 • curenje gnoja iz zubnih džepova
 • klimavost zubi
 • povlačenje zubnog mesa


Moderna stomatologija danas može zaustaviti parodontnu bolest.

U našem DCM-u vršimo nekoliko različitih načina zaustavljanja parodontne bolesti od kojih je najzanimljivija FOTODINAMIČKA terapija u kojoj laserom steriliziramo parodontne džepove i tako zaustavljamo parodontnu bolest!

Parodontozu možete spriječiti ili držati pod kontrolom redovitim posjetima stomatologu.

Potrebna je dobra higijena i profesionalno skidanje kamenca svakih šest mjeseci.


All – on – 4

Implantati

Ljuskice

Opća stomatologija

 • Povucite fotografije u ovo polje ili
  Max. file size: 128 MB, Max. files: 5.

  Zadovoljni klijenti su najbolji pokazatelj kvalitete

  ISKUSTVA  Sve pohvale DCM-u

  Ljubazni, profesionalni, najbolji team doktora i asistenata. Nakon promjene mnogo doktora, napokon netko tko zna sto radi. Kod njih ne postoji nemoguće, doslovno vraćaju osmijeh na mnoga lica. Veliko hvala i preporučujem svima!

  Topla preporuka

  Nakon toliko razočaranja, toliko neprofesionalnih zubara, visokih cijena konačno sam naletjela na izvrsnog zubara. Mjesec dana prije svoje svadbe sam odlučila napraviti ljuskice na zubima, imala sam dijastemu, Cijeli rad je bio gotov u točno određenom terminu, prezadovoljna sam, zubi izgledaju vrlo prirodno, a cijene su poprilično niže nego kod drugih privatnika. Nisam mogla vjerovati da kod zubara može biti tako ugodna atmosfera, a i posao odrađuje vrhunski. Iako mi nije bas blizu mjesta stanovanja, od sada idem samo kod njega, isplati se. Toplo ga preporučujem, al stvarno    KONTAKTIRAJTE NAS I ZAKAŽITE TERMIN

  Copyright by 2023. All rights reserved. Uvjeti korištenja i pravila o privatnosti