Oralna higijena

15. Studeni 2015. objavio Ivan Miletić
dcm-oralna-higijena-big.jpg

Za vrijeme godišnjih odmora svi se odmaknemo od svakodnevnih obaveza pa tako možda stavimo na stranu i oralnu higijenu. Ako je to slučaj i kod Vas, kraj ljeta je pravo vrijeme da ponovno povedemo brigu o svome zdravlju i odemo na preventivni stomatološki pregled!

Odgovarajuća oralna higijena važna je za zdravlje zubi i parodonta. Samo redovitim i pravilnim održavanjem oralne higijene može se postići zadovoljavajuća kontrola plaka i spriječiti plakom uzrokovane bolesti: zubni karijesgingivitis i parodontitis. Higijenom usne šupljine uklanjamo plak, a time i mikroorganizme koji se nalaze u njemu.
Četkanje zubi zubnim četkicama je glavni, ali nikako ne i jedini način odstranjivanja plaka. Vlakna četkice ne mogu dosegnuti interdentalne (međuzubne) prostore, te stoga treba koristiti i druga pomoćna sredstva, kao što je zubni konac i interdentalne četkice. Preporuka je meka četkica s fleksibilnim vlaknima. Zube bi trebalo četkati rotirajućim pokretima četkice, ne pregrubo da se ne uzrokuju ozljede na mekim tkivima.

Slično je i s interdentalnim prostorima, koji se nerijetko zanemaruju. Prilikom pregleda stomatolog će utvrditi koje sredstvo za održavanje oralne higijene je najprimjerenije za Vas. Mjerenjem inerdentalnih prostora stomatolog će vam reći koju veličinu interdentalne četkice koristiti. Ona ne smije biti ni velika ni premala kako bismo adekvatno očistili te prostore. Međuzubni prostori mogu se razlikovati veličinom te će Vam biti potrebne različite dimenzije interdentalnih četkica. Kad počnete koristiti bilo zubni konac ili inetrdentalne četkice, može se dogoditi da dođe do laganog krvarenja gingive. Radi se oupali gingive zbog dugotrajnog zadržavanja hrane i nakupljanja bakterija. Redovitim održavanjem higijene uklonit ćete uzrok pa će i krvarenje prestati.

 

Kao dodatna pomoćna sredstva mogu se koristiti razne antiseptičke tekućine za ispiranje. Danas na tržištu postoje i sonične zubne četkice koje Vam olakšavaju svojim rotirajućim glavama, ili ultrazvučne četkicekoje koriste ultrazvučnu tehnologiju za razbijenje naslaga u usnoj šupljini. Tu su i razni oralni tuševi koji zamjenjuju interdentalne četkice u održavanju higijene međuzubnih prostora. Uz sva ta sredstava za higijenu usta, ne ostaje nam prostora za isprike. Stoga, dogovorite svoj pregled već danas, posavjetujte se što je najbolje za Vas i uživajte u blistavom osmijehu.

Copyright by 2023. All rights reserved. Uvjeti korištenja i pravila o privatnosti